Gyereknapok Zamárdiban

 

Évről évre próbálunk karöltve Zamárdi Város Önkormányzatával, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt- vel és a helyi civil szervezetekkel - Egészségőr Egyesület, Zamárdi Baráti Kör- örömet szerezni az apróságoknak e jeles napon. Részvételi lehetőségünkért köszönettel tartozunk Zamárdi Tourinform Irodájának és dolgozóinak!

2016

 

Meglepetés a nálunk üdülő általános iskolásoknak

A csapat nem feledkezik meg a vendégként érkező gyermekekről sem. A több ízben nálunk nyaraló Osztrák-Magyar Európa Iskola tanulóit kreatív programmal leptük meg. Csapatokra osztódva ki élhették a só gyurmázással kreatív hajlamait, és a csodálatos remekműveket az üdülő kemencéjében ki is süthették. A nyaralás utolsó napján rendezett rajzverseny általunk megítélt első 3 helyezettjét díjban részesítettük – persze sem a tanárokat sem a többi versenyzőt nem hagytuk jutalom nélkül.

 

 

Hagyományteremtő táborozás a Vasutasok Szakszervezetével együttműködve

 

A Vasutasok Szakszervezete és cégünk 5 nap térítésmentes táborozást biztosított augusztus 20-24 –ig 23 hátrányos helyzetű gyermeknek, akik e nélkül a támogatás nélkül valószínűleg nem jutottak volna el a Balaton partra a16-os évben.

Az ország több pontjáról érkeztek a gyerekek és valószínűleg örök barátságok is köttettek a hosszúhétvége alatt.

Az első nap az ismerkedés és az öröm jegyében telt el.Felfedeztés az üdülőt, a Balatont és társaikat a gyermekek.

Második nap spiccbotokkal tanultak horgászni és mindenki kapott is egyet, amit hazavihetett. Később egy hosszú kirándulásra mentek kísérőikkel, a Zamárdiban található kilátóig, ahonnan az egész Balatont beláthatták, őt még az üdülőt is megvizsgálhatták a magaslatról. Cégünk megajándékozta a gyerekeket egy könyvvel, mely a Balaton élővilágáról szólt, amelyet tanulmányozniuk kellett, mivel a harmadik napon a tartalmának elsajátításából vetélkedőt rendeztek.

Harmadik nap rossz idő tört a táborozó gyerekekre, de nem csüggedtek, a fenti konferencia teremben vetélkedők várták őket, rajzolhattak, kreatív- játékos programokban vehettek részt.

Negyedik napra ismét kisütött a nap és a délelőtti órákban szabadon játszhattak a gyerekek.

Az ötödik napon reggelén már a gyerekek magukhoz vették úti csomagjaikat és fáradtan de nem szomorúan távoztak annak reményében, hogy a következő években is visszatérhetnek.

 


2015

 

II. Kihelyezett Tanítási nap - Mertünk „nagyot” csinálni

 

Ez minden pénzt megér” – így jellemezte a napot Kiss Zoltán a Hethland Kft. tulajdonosa/ügyvezetője – látva a sok boldog gyermekarcot.

2015 szeptember 9.-én került megrendezésre Hethland VSZ üdülőnkben a II. kihelyezett tanítási nap. A 2014-es program elsődlegesen a Balaton vízi életével és természeti környezetével volt kapcsolatos.

A 15’-ös évben viszont fő témakörként a balatoni vízi sportokat tettük fókuszba és természetesen az ezzel kapcsolatos viselkedési és biztonsági kérdéseket ismerhették meg a gyerekek.

Természetesen a Balaton ökológiája most is szerves része volt a programnak. Nem beszélve arról a tavalyi kezdeményezésünkről, ami – a gyermekek körében – a halételek fogyasztásának népszerűsítését tűzte ki célul.

A hozzánk látogató 80 gyermek reggel kilenctől délután kettőig kisebb csoportokra tagozódva járta be az üdülőnkben berendezett programhelyszíneket.

Bodó Iván, a Balaton Matula bácsija már több alkalommal volt a vendégünk. A Balaton vízi élőlényeiről szóló aktív előadását mindig kerekre nyílt szemekkel figyelik a gyerekek. Az óriás akváriumban elhelyezett balatoni halak, compók, harcsák, sügér, keszegfélék, pontyok látványa szintén ámulatba ejtette őket.

Másik helyszínünkön Nánási Balázs vitorlás oktató várta a gyerekeket. Itt a gyerekek megismerkedhettek a vitorlás hajók felszerelésével, vitorlás csomók kötésével, sőt itt közösen állíthatták fel az árbócot, húzhatták fel a vitorlákat is. Nagyszerű volt hallani, hogy a gyerekek jó részének nem ismeretlen a vitorlázás. Sokan közülük családtagjaikkal rendszeresen vitorláznak.

Majd a gyerekek az egyik legfontosabb állomáshelyen, Dr. Nánási Ákos segítségével megismerhették a Balaton vízi biztonságával kapcsolatos tudnivalókat. Téma volt a viharjelzés szerepe, a baleseti veszélyforrások megismerése, az esetleges balesetek történtekor a legfontosabb tennivalók ismerete. Itt találkozhattak személyesen a gyerekek a Zamárdi Vízimentő Egyesület képviselőivel, kérdezhették őket munkájukról. Beszállhattak a vízimentők motorcsónakjába is, sőt a mentéshez szükséges eszközök használatát is tanulmányozhatták.

További állomásként beszállhattak a gyerekek egy horgász csónakba, amelynek segítségével – egy rövid túra alatt – megismerkedhettek a hajó korszerű technika felszerelésével, a halradar és a navigációs berendezés szerepével.

Végül pedig a parton belekóstolhattak a horgászás nyújtotta élményekbe. Az ügyesebbeknek sikerült is néhány szélhajtó küszt és gébet fogni. Közben természetesen nem maradt el a halhamburger kóstoló sem.

Következtetésképpen úgy gondoljuk, hogy ez a nap nagyon hasznos volt a résztvevők számára. A gyerekek izgalmas és egyben „életbevágó” ismeretekre tehettek szert, az előadók pedig érdeklődő közönségnek tarthatták meg igényesen összeállított bemutatójukat. Ezen programok szervezésére a jövőben is nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni.

  


2014

Üdültetés a szerbiai árva gyermekek számára – zárásképp Halas Gasztronómiai nap

 

Cégünknek fontos a társadalmi szerepvállalás, több jótékony programban részt vettünk és szeretnénk a jövőben is rész venni saját – és más által rendezett jótékonysági programban.

Az egyik kiemelt saját eseményünk a Vasutasok Szakszervezetével közösen megszervezett 5 napos üdültetés 2014 augusztus 23-27. között, melyet 23 szerbiai árva gyermekek számára biztosítottunk a Balaton parti üdülőnkben. A gyerekek a meghívott szakemberek segítségével elsajátíthattak különböző horgászási trükköket,halászati eszköz ismereteket, praktikákat és horogkötési technikákat is és Matula bácsival játékosan tanulhattak a halakról és a balatoni élővilágról.

A bátrabbak megmérettethették erejüket és ügyességüket Zamárdi Kalandpark jóvoltából, a kevésbé kalandvágyók a kitelepített „halsimogató” mellett tanulhattak játszva.

A gyerekek nagy örömére Zamárdiban azon a hétvégén tartották meg a Halas Gasztronómiai napot, ezáltal lehetőséget kaphattak a Magyar halkolbász Lovagrend által elkészített finomabbnál finomabb halakból készült ételeinek megízlelésére, reméljük egy életre szóló élménnyel térhettek haza.

Nagyban hozzájárult az esemény létrejöttéhez Csákovics Gyula-Zamárdi város polgármestere - valamint Kothencz János-szegedi képviselő.

I. Kihelyezett tanítási napja Zamárdiban- Fekete István Általános Iskola

Fontosnak tartja a cég a fiatalok figyelmének felhívását a környezetvédelemre, az egészséges életmódra és arra, hogy figyeljenek embertársaikra bizonyos élethelyzetekben. A kihelyezett tanítási nap foglalkozásai ezeket témaköröket egy csokorba ölelve áramoltatta az ifjúság fejlődésre éhes elméjébe.

A Víz Hal Ember Közhasznú Alapítvány mesterei ízes ételeket készítettek az üdülő kemencés udvarában.

A K-Fish-tól Kószó Imre bácsi tanította a horgászáshoz kedvet kapott gyerekeknek hogyan is kell a szereléket összerakni, ellenőrizni, milyen etetőanyaggal vagy csalival lehet különböző halakat „lépre” csalni.

A sokat emlegetett Matula bácsink tartotta meg utánozhatatlan és játékos tanait a balatoni élővilágról az őskortól a napjainkig.

A Balatoni Felvidéki Nemzeti Park is részese volt eme nemes programnak több féle előadással, programmal és persze játékokkal is szórakoztatták a gyermekeket.

A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálattól Selyem Gyula hívta fel a figyelmet a vízi és víz melletti viselkedés szabályairól, veszélyeiről, természetesen ezek gyors lereagálását is ismertette a tudásra szomjazóknak. Ezután kis gyakorlati fogásokat és különböző vízi mentéshez kapcsolódó eszközt is kipróbálhattak a gyerekek.

A gyermekek és kísérőik meglepetéséhez hozzájárult Csákovics Gyula –Zamárdi polgármestere , aki felettébb jól érezte magát az iskolásokkal és Velünk együtt.