Elsüllyedt sziget lehet a Balaton mélyén, Zamárdi közelében?

Bár az egyes részleteket homály fedi, annyi bizonyos, hogy a legkorábbi feljegyzések egy bizonyos szigetről 1211-ből származnak. Az idők során a magyar tenger hol mélyebb, hol sekélyebb volt, akár három méternyi is lehetett a különbség az egyes vízszintmérések értékei között.

A kutatások már az első pár alkalommal meglepő eredményekkel szolgáltak, melyek hogy utak és épületek korábbi létezését feltételezik. Lehet, hogy egészen kivételes titkokra is fény derülhet ezek után? Semmi kétség.

Egy középkori térkép tanúsága szerint egy Lustah nevű település helyezkedett el a szóban forgó szigeten, egészen addig, míg a törökök át nem lépték országunk határát. Védekezés gyanánt a sziget népe felduzzasztotta a víz szintjét, amely a törökök ellen hatékony stratégiának bizonyult, azonban egyúttal a falu vesztét is okozta. Idő kellett, hogy a korábbi vízszint visszaálljon, addigra viszont a korábbi épületek alapjai vagy a víz, vagy pedig a környező települések birtokába kerültek. Így aztán a kopárrá vált sziget a múlté lett.

Persze a kutatókat továbbra sem hagyta nyugodni a felfedezés vágya. Ezt bizonyítja Szabó Géza búvár és régész Örvényesnél tett felfedezése is, amikor is az iszaprétegek alól olyan eszközök kerültek elő, melyek feltehetőleg a római kort megelőző időkből származnak. Elképzelhető, hogy itt lehetett a korábbi sziget?

Néhány évvel később Csíki Sándor ezt a feltételezést az általa megtalált római romok alapján meg is erősítette, és egyetértett Szabó Géza azon elméletével, miszerint az elveszett sziget Aszófőtől nem messze, mintegy 800-900 méterre helyezkedhetett el.

A bizonyítékok további keresése a mai napig folyamatosan zajlik, találgatások, vélemények és ellenvélemények cserélnek gazdát. Például egyesek tudni vélik, hogy Losta a Sajkod előtti területen volt és a mellékelt térképen jelzett helye ebben az esetben téves. Zelkó Zoltán magyar kutató úgy vélte, hogy a körülbelül 5-8 méterrel a vízfelszín alatt nyugvó sziget a Balaton közepén alussza álmát.

A képen Dr. Bendefy László illusztrációja látható, miszerint a Lustah falu a déli parton, Zamárdi közelében helyezkedik el. A többi kutató által Lostaként azonosított szigetet Tihany mellett, „Névtelen sz.”-ként jelölték (fotó: toretro.blog.hu)

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs