Aperitivo a Ferde Fenyőben!

2020. július 23.

Az aperitivo nem csupán ital, hanem műfaj!

 

Minden valahol 1870-ben kezdődött Torinóban, amikor egy úriember elkezdte összerakni a fűszereket a vermouth-tal, és egy olyan keserű italt dolgozott ki magának, ami az étkezést megelőzve könnyítette és felkészítette a gyomrot. Aztán akkora siker lett belőle, hogy II. Vittorio Emanuel kedvenc itala lett, végérvényesen beírta magát az olaszok étkezési kultúrájába, és ma már bármerre megyünk a világban, boldog, boldogtalan aperitivózik.
Így persze a folytatás sem maradtott el, aminek a gyökerét már Milánóban kell keresni. Ez nem más, mint a Vermuth Bittera Camparival és proseccóval, vagyis a Negroni Sbagliato. Mielőtt továbbmennénk az alkoholos változatok részletes megismerése felé, meg kell említeni, hogy létezik mentes verzió is, a Crodino és a San Bittera. De mi azért maradjunk inkább a jól bevált kissé alkoholos változatnál, amit minden esetben bolondítsunk meg némi jéggel a hosszabb kitartás és persze az elegancia kedvéért. A ’90-es években a kubai italok voltak a nyerők aperitivo idején. De azóta már létjogosultságot nyertek az olasz fehérborok és a habzók, valamint a koktélok is. A lényeg viszont minden esetben az, hogy savak legyenek a pohárban, hiszen ne feledjük, csak ezután jön a vacsora. Sokan akár söröznek is Olaszországban aperitivo idején, bár ez nem annyira jellemző…szerencsére. És persze a sprizt világát sem szabad elfelejteni ebben a kultúrkörben, azaz az Aperol Spritz-et és a Bellinit, vagy a Cinar Articsóka likőrt és mindezek testvéritalait, amik mind-mind idézik a kultúránkat.
Tehát ha 18-20 óra között térünk be Olaszország bármely részén egy bárba, ne lepődjünk meg a sok, elegánsan italozó férfin és nőn, akik előtt némi csipegetni való is látható. És itt azonnal álljunk is meg egy pillanatra. Tévhit, hogy ilyenkor kell belakni. Ilyenkor csak kellemesen csipegetünk, édesen csacsorászunk, és várjuk, hogy elteljen az a kb. fél óra, ami alatt a vacsora végérvényesen elkészül, és az asztalra kerül. Az aperitivo tehát egy megadott időpontban történik