Aperitivo a Ferde Fenyőben!

2020. július 23.

Az aperitivo nem csupán ital, hanem műfaj!

 

Minden valahol 1870-ben kezdődött Torinóban, amikor egy úriember elkezdte összerakni a fűszereket a vermouth-tal, és egy olyan keserű italt dolgozott ki magának, ami az étkezést megelőzve könnyítette és felkészítette a gyomrot. Aztán akkora siker lett belőle, hogy II. Vittorio Emanuel kedvenc itala lett, végérvényesen beírta magát az olaszok étkezési kultúrájába, és ma már bármerre megyünk a világban, boldog, boldogtalan aperitivózik.
Így persze a folytatás sem maradtott el, aminek a gyökerét már Milánóban kell keresni. Ez nem más, mint a Vermuth Bittera Camparival és proseccóval, vagyis a Negroni Sbagliato. Mielőtt továbbmennénk az alkoholos változatok részletes megismerése felé, meg kell említeni, hogy létezik mentes verzió is, a Crodino és a San Bittera. De mi azért maradjunk inkább a jól bevált kissé alkoholos változatnál, amit minden esetben bolondítsunk meg némi jéggel a hosszabb kitartás és persze az elegancia kedvéért. A ’90-es években a kubai italok voltak a nyerők aperitivo idején. De azóta már létjogosultságot nyertek az olasz fehérborok és a habzók, valamint a koktélok is. A lényeg viszont minden esetben az, hogy savak legyenek a pohárban, hiszen ne feledjük, csak ezután jön a vacsora. Sokan akár söröznek is Olaszországban aperitivo idején, bár ez nem annyira jellemző…szerencsére. És persze a sprizt világát sem szabad elfelejteni ebben a kultúrkörben, azaz az Aperol Spritz-et és a Bellinit, vagy a Cinar Articsóka likőrt és mindezek testvéritalait, amik mind-mind idézik a kultúránkat.
Tehát ha 18-20 óra között térünk be Olaszország bármely részén egy bárba, ne lepődjünk meg a sok, elegánsan italozó férfin és nőn, akik előtt némi csipegetni való is látható. És itt azonnal álljunk is meg egy pillanatra. Tévhit, hogy ilyenkor kell belakni. Ilyenkor csak kellemesen csipegetünk, édesen csacsorászunk, és várjuk, hogy elteljen az a kb. fél óra, ami alatt a vacsora végérvényesen elkészül, és az asztalra kerül. Az aperitivo tehát egy megadott időpontban történik, amire még egy olasznak is illik idejében érkezni, megtisztelve ezzel a házigazdát. Ez a kis esemény akkor kezdődik, amikor az első vendég megérkezik. Halkan pukkan egy prosecco-s palack, buborékok pezsegnek a pohárban, előkerül egy kis tál olívabogyó, és máris aperitivo van. Viszont az olaszok manapság gondolnak a sokat fogyasztókra is, így aki többet szeretne enni már vacsora előtt is, inkább apericenát szervezzen, ami csak annyiban tér el népszerű testvérétől, hogy több étel kerül az italok mellé.
Most pedig menjünk ki egy kicsit az utcára. Az olaszok előszeretettel terítenek nagy, hosszú asztalokat a vendégeknek akár egy térre, vagy olívaligetbe, bárhova, ahol hangulatos tud lenni egy összejövetel. Ahol az emberek meg tudják beszélni a történéseket. Aperitivót ezért nem csak zárt térben, hanem a szabadban is lehet szervezni.
Összefoglalva tehát, az aperitivo az egyik legfontosabb eseményünk vacsora előtt, ahol még akár ismerkedni is lehet. Ezért érdemes mosolyogva érkeznünk, mert a jókedv átragad az emberekre. Ma már Magyarországon is nagyon sok helyen megtalálható ez a kis esemény, de a lényeg itt is, hogy ne csípjünk be azonnal, mert az este csak az aperitivo után indul el.

Ha te is Olaszország hangulatát szeretnéd érezni a Balatonon Zamárdiban és okosan válogatsz étlapunkról, ezt nálunk a Ferde Fenyő Étteremben is megteheted minden nap 6-9-ig. Naplementével egybekötve,ha az időjárás is engedi. Készüljetek, mert 2020-ban nagyon meleg időjárást jósolnak a meteorológusok Augusztus hónapra…

forrás: https://diningguide.hu/az-aperitivo-nem-csupan-ital-hanem-mufaj/