Előszezonban nyaralnál a Balatonnál? Május 15-én indul az aktuális vasúti menetrend!

előszezonban nyaralnál

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a tavasszal életre kelő  balatoni térség a kirándulók, turisták és a biciklisek számára, ezért a MÁV-START nemcsak a vakáció idején, hanem már előtte egy hónappal, május 15-től sűrűbb eljutást biztosít a tó partjához, növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat és színvonalasabb szolgáltatást nyújt a járműfejlesztéseknek, felújításoknak köszönhetően – olvasható a mavcsoport.hu oldalán. A Volánbusz tavaly nyár óta ütemes menetrenddel biztosítja Zala és Veszprém vármegyékben a regionális és távolsági kapcsolatokat, az elmúlt két évben pedig több tucat új autóbuszt állított forgalomba a balatoni és környéki viszonylatokon. A közlekedési társaságok fejlesztései mindezzel még vonzóbbá, kedvelhetőbbé teszik a közösségi közlekedést a Balatonhoz utazók körében is. Mindazonáltal az új vármegye- és országbérlet is ösztönzőleg hat majd arra, hogy szép időben sokan – akár csak egy napra is – vonattal vagy busszal utazzanak a Balatonhoz, de több napijeggyel is bejárhatjuk a térséget. 

Idén május 15-től június 16-ig ismét előszezoni menetrenddel várja az utazókat a MÁV-START: a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további járatokkal is elértővé válnak. A téli menetrendhez képest bővülnek a kerékpárszállítási lehetőségek, több InterCity-kocsi és motorvonat áll forgalomba, a vonatokon a kora tavaszi időszakhoz képest több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére.

Az elmúlt években a MÁV-Volán-csoport jelentős fejlesztéseket valósított meg a balatoni közlekedésben. Az utazási igényekhez alkalmazkodva, az előszezon idejére az alábbi, fontosabb változások fogadják az utasokat:

 • A közlekedési társaságok fejlesztései lehetővé teszik, hogy a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti és buszos utazást válasszák.
 • A megnövekedett utasforgalomra felkészülve a kiemelt vonatokon (Balaton és Tópart IC-k, Jégmadár, Kék Hullám expresszvonatok), kötelező helybiztosítást vezetnek be a Budapest és Balaton közötti szakaszon, hogy a vonatokon az utasoknak garantált ülőhelyet biztosítsanak.
 • A vármegye- vagy országbérlettel utazók számára a balatoni vonatok közül a személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentes és igénybe vehető. A feláras vonatok esetében a felármentes szakaszokon a helyjegy váltása nem szükséges, ezen szakaszokon belül utazva érvényesek az új bérletek.
  • A Déli->Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon és a balatonfenyvesi kisvasúton vármegye- vagy országbérlettel is lehet utazni.
  • A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem InterCity-minőségű kocsik lesznek felármentesek. (A reggeli hivatásforgalmi – munkába, iskolába járási – időszakban egyes Tópart InterCity vonatok Székesfehérvár és Nagykanizsa között felármentesek.)
  • A Jégmadár expresszvonatot Balatonaliga és Fonyód, a Kék Hullám expresszeket  Balatonalmádi és Tapolca, illetve Szombathely között, a Győr és Pécs közötti Helikon InterRégiókat Győr és Kaposvár között lehet felármentesen, ezáltal vármegye- és országbérlettel is igénybe venni.
  • Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal.
   • Az előszezonban elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégió vonatok Budapest-Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között. A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
   • A déli parton közlekedő Balaton InterCity vonatokban az előszezoni menetrend ideje alatt az új gyártású 1. osztályú IC+ kocsik is fognak közlekedni, az Utasellátó bisztrószolgáltatásával, és prémium 1+ osztályú szolgáltatással.
   • Az előszezonban elindulnak péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatok a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között.

  Budapest és a Balaton déli partja között

  Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal.

   

   

   

   

   

  A térkép érvényes: 2023. 05.15-06.16. Nem jelöli az átlós távolsági vonatok útvonalát, megállási helyeit.

  Balaton és Tópart InterCity-k

  2020 ősze óta Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Balaton és Tópart InterCity vonatok felváltva Keszthely, illetve Nagykanizsa felé. A Balaton InterCity vonatok kétóránként Budapest és Keszthely, a Tópart InterCity vonatok kétóránként Budapest és Nagykanizsa között közlekednek.

  A közös szakaszon Budapest és Balatonszentgyörgy között így 60 percenként járnak. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban a tó, Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg.

  A Balaton és Tópart IC vonatokra helyjegy váltása kötelező az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is. A helyjegy az expresszvonati kocsikba 100 forintért, az InterCity kocsikba 300 forintért váltható. Aki szeretne csendesebb és hűvösebb környezetben utazni, utóbbit érdemes választania.

  • A Tópart InterCity vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik, vonatonként 28 kerékpárhelyet biztosítva. A kerékpárhely foglalása kötelező.
  • A Balaton InterCity vonatokban új gyártású 1. osztályú IC+ kocsik is fognak közlekedni, a vonatra 1. osztályú és prémium helyjegy is váltható.

  Déli->Parti InterRégió

  Az előszezonban elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégió vonatok Budapest-Déli—Fonyód(-Balatonszentgyörgy) viszonylatban.

  A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Jellemzően FLIRT motorvonattal közlekednek, melyek akadálymentesek és légkondicionáltak, így az utazás jóval komfortosabbá válik.

  Ezen vonatok helyjegy váltása nélkül, felármentesen vehetők igénybe.

  Jégmadár expresszvonat

  Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik emeletes KISS motorvonattal Szob és Fonyód között a Jégmadár expresszvonat, közvetlen kapcsolatot biztosítva a Dunakanyar térségéből, a nagyobb forgalmú állomásokon, és megállóhelyeken megállva.

  A Jégmadár expressz Szobról 7:26-kor, Vácról 8:00-kor indul, Fonyódra 11:23-kor érkezik, ellenkező irányban Fonyódról 16:36-kor indul, Vácra 20:02-kor, Szobra 20:34-kor érkezik. 

  A Jégmadár Expresszvonatra helyjegy, valamint kerékpárhelyjegy váltása kötelező, a part menti szakaszon azonban helyjegy nélkül igénybe vehető.

  Bagolyvonatok

  A tavalyi évhez hasonlóan már az előszezonban elindulnak a Bagolyvonatok a déli parton.

  A Déli pályaudvarról péntek és szombat este 22:40-kor, Siófokról 0:36-kor Keszthelyre, Keszthelyről péntek és szombat éjjel 23:48-kor, Siófokról már szombat és vasárnap hajnalban 1:28-kor indul Budapest-Délibe.

  Ezen vonatok helyjegy váltása nélkül, felármentesen vehetők igénybe. 

  Ha további részletekre is kíváncsi vagy, ide kattintva elolvashatod.