Hogyan készül rovatunk bemutatja: a gin

gin

A kulturált italfogyasztásnak és az italok készítési módjának is megvan a maga hagyománya, igényes rendje-módja, beleértve a koktélok keverését és a felszolgálás módját is. A tradíciókat kutatva olyan érdekességekre is bukkanhatunk, mint például a méltán legendás és jó minőségű gin előállítása, mely kellő szakértelemmel megfűszerezve varázslatos pillanatokat szerezhet az őt kóstoló vendégeknek. 

Nincs ez másképp a Panyolai Pálinkák családjának legújabb tagjának esetében sem, mely gin egyedülálló újdonság a hasonló italkülönlegességek piacán. 

De hogyan is készül a gin?

Alapjában véve a gin árpából vagy a rozsból készül, illetve az abból származó cefréből folyamatos lepárlással készítik el az italt. Mondhatni, eddig a pontig minden gin ugyanaz, azonban innentől jön a varázslat, amely a hozzáadott fűszerekben és más növényi alapanyagokban rejlik. A lehetséges titkos összetevők sora szinte végtelen, a borókától kezdve a korianderen, a kardamomon, a fahéjon, a szegfűszegen át a kamilláig és akár a zöldségekig és gyümölcsökig. Ha az angyalgyökér is szerepel a receptúrában, akkor egy mélyebb, testesebb aromájú gint kapunk, de ez a hozzávaló is csak egyike lehet mindazoknak az egyedi elemeknek, melyeket a készítők a saját kifejlesztésű, eszenciális italuk előállításánál felhasználnak.

Az ízesítést követően újra lepárolás,majd a kisüsti módszer következik.

A gin alkoholtartalma 38-45%-os, ugyanakkor akadnak enyhébb, 26 %-os változatok is.

Hogy zajlik a desztillálás?

A desztillálás alapfolyamata mindenhol ugyanaz, de lehetnek eltérések az egyes tecfhnológiák között. Léteznek olyan lepárlók, melyek esetében rövid idő telik el a fűszerezés és a lepárlás között, míg máshol egyenként desztillálják a különböző hozzáadott gyógynövényeket. Az utóbbi jellemzően olyan esetekben fordul elő, amikor a választott növények különböző lepárlási időt kívánnak meg annak érdekében, hogy az ital megfelelően átvegye a hozzáadott aromák ízvilágát.Egy másik megoldás szerint minden alapanyagot egyszerre desztillálnak, majd azt követően pedig vízzel hígítják az italt.

Kóstoljátok meg ti is a Panyolai Gin egyedülállóan finom ízét! Ha javasolhatjuk, először mindenképpen tisztán, ahogyan a palackból kibuggyan, hogy érezzétek azt a kellemes, egyedi zamatot, mely minden más hasonló italkülönlegességtől megkülönbözteti. Aztán, ha úgy szeretnétek, egy kis tonikkal megbolondíthajátok. 

A belbecs élvezete mellett illetve közben pedig érdemes egy pillantást vetni a palack küllemére is, mely mind formájával, mind címkéjével a hajdanvolt időket idézik, lenyűgöző esztétikummal párosítva.