Jelenleg tilos és életveszélyes a jégre lépni, de nem volt ez mindig így

Siófok, 2023. február 8. MTI Vasvári Tamás Balaton jég

Életveszélyes és tilos jelenleg a Balaton jegén tartózkodni – hívta fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég mindössze 3-7 centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra. Ha hihetünk az időjárás várható alakulásának, akkor bizony nem várható, hogy a Balaton befagy a következő napokban. Sőt olvadás kezdődhet, amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból – jegyezték meg.

Hangsúlyozták: a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog, vagyis ha a vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. A szabály betartását a hatóságok fokozottan ellenőrzik, és adott esetben helyszíni bírság vagy szabálysértési eljárás lehet a kiszabott büntetés annak, aki mégis jégre lép.

A magyar tenger partján élőknek azonban nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Balaton szépsége a hideg évszakban is csodálatos, így a part mentén sétálva, messziről gyönyörködve a tó tükrében. Olykor ugyan enyhe a tél és jégpáncél nélkül marad a tó, máskor azonban hideg északi szél süvít, mely felkavarja és lehűti a vizet.

Először a partközelben kezdenek nyílni a jégvirágok a tó felszínén, majd általában december végén, január elején alakul ki az összefüggő jégréteg. Zimankós télvíz idején a kemény páncél átlagosan 20-25 cm vastagságú is lehet, de érdekesség, hogy immáron közel 100 esztendővel ezelőtt, 1928 telén elérte a 72 cm-t is. Ami pedig a szóban forgó réteg tartósságát illeti, 1931-ben és 1962-ben a hideg évszakban 110 napon át is lehetett korcsolyázni. 

Persze, a korcsolyázáson kívül is számos program lehetőség közül választhattak annak idején és persze manapság is.

Fotó: MTI – Vasvári Tamás