Kitör vagy nem tör? Avagy felébrednek-e vulkánjaink a Balaton-felvidéken?

Badacsony vulkán

A Balaton-felvidék, az ottani legendás hegyek kapcsán időről időre felmerül a kérdés, illetve a találgatás, vajon nem veszélyeztet-e bennünket egy régóta alvó vulkán újbóli felébredése? A likebalaton.hu részletesen is utánajárt ennek a témának, melyre a válaszokat egy neves szakember, Árvai Gábor adta meg. Így a kósza hírek ellenére kicsi az esélye annak, hogy újra kitörne a régen szunnyadó vulkán a Balaton-felvidéken

„A Balaton-felvidéki vulkanizmus kifejezés azért pontatlan, mert amikor ezek a vulkánok működnek, akkor a Balaton még nem létezett” – szögezte le Árvai Gábor geológiai kutató. Több 8,5 millió évvel ezelőtt még a Pannon-beltó terjeszkedett ezen a vidéken, majd visszavonult. Ezt követően volt ugyan vulkánkitörés a mai Tihanyi-félsziget környékén nagyjából 7,8 millió esztendővel ezelőtt. A Badacsony csaknem 3.5 millió éve működött utoljára, a Szent György-hegy pedig ennél is fiatalabb.
Fontos megjegyezni, hogy ezekben az időkben Földünk tektonikai szerkezete egészen más összetételt mutatott, beleértve hazánkat is, és nem kevesebb, mint 70-80 km mélyről tört fel a magma.

A kutató arra is adott megnyugtató magyarázatot, hogy miért nem kell tartanunk attól, hogy újra kitör bármelyik rég szunnyadó vulkánunk. Jelenleg ha felhalmozódna is némi magma a hegy gyomrában, annak nem volna kellő ereje a 30-35 kilométeres mélységben elhelyezkedő földkéreg-köpeny határt áttörni, egyszerűen megszilárdulna és az említett határ vastagságát gyarapítaná. Óriási nyomás alatt van ez a bazanit, tehát nincs esély kitörésre.

Így aztán vulkánra néző ablakokkal nem szolgálhatunk, de páratlan balatoni panorámával igen,  sőt, kényelmes szobákkal, ízletes fogásokkal a Ferde Fenyő Étteremben és remek helyszíni és Zamárdi környéki programokkal viszont igen.

További információkért érdeklődj az alábbi elérhetőségeken:

📞 +36 30 373 3437

📧 recepcio.hethland@gmail.com