Megjelent a horgászati szabályok szigorításáról szóló rendelet

Megjelent a horgászati szabályok szigorításáról szóló rendelet

2023 január 27-én megjelent a horgászati szabályok szigorításáról szóló rendelet, ami azt jelenti, hatályba léptek a szigorítások.

2023-as állami horgászjegy és fogási napló 44., 45., 46., oldalán olvashatóak az z idei évben hatályba lépő előírások.

A Mohosznak (Magyar Országos Horgász Szövetség) január elsejére ígérte a jogalkotó, a rendelet megjelenését, amely ennek tudatában kinyomtatta a 2023-as állami jegy és fogási naplókat. Azonban a jogszabály-módosítás nem jelent meg, és jogérerő sem emelkedett, „egy közigazgatási hiba” miatt.

Egészen január 27-ig, amikor is a Magyar Közlönyben közzétették a halgazdálkodás és halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló rendeletet. Ez azt is jelentette, hogy a módosított szabályok érvénybe léptek, és így az idei évtől kevesebb halat vihetnek haza a horgászok.

Összeszedtük nektek a legfontosabb változtatásokat, amikor megjelentek a 2023-as állami jegy és fogási naplóba:

– Az egyik leglényegesebb változtatás, hogy a napi elvihető mennyiséget három kilogrammban maximalizáltak, a méretkorlátozással védett, egyéb kategóriába tartozó pontyfélékre, ezek a következők: a garda, a jászkeszeg a szilvaorrú keszeg és a paduc.

– Olvasható az állami horgászjegy és fogási naplóba, idézzük „A törvényi előírások minden vízterületre érvényesek és kötelezően betartandók a helyi horgászrendek azonban tartalmazhatnak ezektől eltérő előírásokat is az adott vízterületre”

– Ha a helyi horgászrend szigorúbban nem szabályozza, akkor a napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg tartható meg. Képen látható táblázatban a megjelölt halfajonként legfeljebb 3 kg tartható meg (2023-as állami horgászjegy és fogási naplóba is megtalálható). Illetve megállapíthatnak heti, havi és éves elviteli mennyiségeket, valamint felső méretkorlátozásokat is, a halgazdasági hasznosítók.

 

– A dokumentumba még olvasható, az őshonos fogható halfajok 2023. évi fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, napi, éves kifogható mennyisége. Amiből kiderül, hogy nemcsak a napi, hanem az éves kvóták is módosultak. Az eddigi napi darabszám-korlátozás alá eső őshonos halfajokból 100 darab helyet, 2023-tól 100 kg-ot lehet megtartani. A nem érintett őshonos halfajoknál pedig az eddig éves 3650 kg-s kvótát levitték 150 kg-ra.

– Megjelent egy fontos változás a harcsahorgászoknak számára is, 2023-tól a tilalmi időszakban is teljes védelmet élvez a harcsa, minden példányt vissza kell engedni.