A balatoni strandolás nem kell, hogy drága mulatság legyen. Egy kis helyismerettel és utána járással számos szabadstrandot találhatunk a magyar tenger körül, ahol nem csak a belépő, de sok más szolgáltatás is ingyenes. Ezek a strandok tökéletes választásnak bizonyulhatnak azoknak, akik nem akarnak sokat költeni, de maximálisan ki akarják használni a nyári hónapokat a Balaton partján. A likebalaton.hu összegyűjtötte a legjobb helyeket, ha sportolnál, ha bringával vagy éppen vonattal érkezel, ha kisgyermeked van, vagy a gyönyörű panoráma érdekel, a HelloVidek pedig korábban itt írt a balatoni strandok vízminőségéről – adta hírül a hellovidek.hu oldal is. 

TOP 3 szabadstrand, ha sportolnál is

1. Zamárdi Nagy Szabadstrand: Zamárdiban található ez a nagy szabadstrand, amely 10 km-es partszakaszon terül el. Itt lehetőség van például röplabdázásra, kosárlabdázásra. A strandon játszótér, pelenkázó és mozgáskorlátozott szolgáltatások is elérhetőek.

2. Siófok – Ezüstpart szabadstrand: Ez a strand Siófok nyugati részén található, és számos sportpályát kínál, beleértve a homokos röplabdapályákat, teqball asztalokat és lábtengópályákat.

3. Keszthely: Keszthely városában található szabadstrand kiváló lehetőséget nyújt a sportolásra. A strand területén működik a Keszthelyi Kutyás Strand és Élménypark is.

TOP 3 szabadstrand gyönyörű panorámával

1. Tihanyi Gödrös: Ez a strand Tihany tihanyi-félszigetén található, és csodálatos panorámával rendelkezik a Tihanyi-félszigetre. A strand közvetlenül az út mellett helyezkedik el, és könnyen megközelíthető. Bár nem tartozik a csendes strandok közé, a látvány és a napfény kárpótol mindenért.

2. Zamárdi Nagy Szabadstrand: Zamárdi partszakaszán található ez a szabadstrand, amely egy hosszú, füves terület, árnyas fák között. A strandról csodálatos panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre, amely lenyűgöző látványt nyújt. Itt számos szolgáltatás, például röplabda pályák, kosárlabda pálya, játszótér és éttermek is várják a fürdőzőket.

3. Siófok – Aranypart szabadstrand: Ez a rész a Balaton egyik legkedveltebb területe. A strand hosszú, közel 4 kilométeres partszakaszon terül el, és könnyen megközelíthető. A strandról csodálatos kilátás nyílik a tóra, és rengeteg szolgáltatás is rendelkezésre áll, például öltözőbungalók, ingyenes illemhelyek, padok, homokos röplabdapályák és vízibicikli-kölcsönzők.

TOP 5 szabadstrand közel a vasútállomáshoz

1. Keszthelyi Kutyás Strand és Élménypark: A gyerekek és kutyák számára vidám pancsolást és játékot kínáló strand Keszthelyen található, amely különleges hangulatú és kutyabarát. Egy másik nagyszerű előnye ennek a helynek, hogy csupán egy ugrásnyira fekszik a vasútállomástól.

2. Tihanyi Gödrös – Tihany: Ez a strand Tihany tihanyi-félszigetén található, és csodálatos panorámával rendelkezik a Tihanyi-félszigetre. A strand közvetlenül az út mellett helyezkedik el, és könnyen megközelíthető. Bár nem tartozik a csendes strandok közé, a látvány és a napfény kárpótol mindenért.

3. Alsóréti szabadstrand – Balatonkenese: Picike strand, picike távolságra a vasútállomástól. A gyerekek is kibírják ezt a sétát nyafogás nélkül.

4. Zamárdi Nagy Szabadstrand: Zamárdi ékköve: füves szabadstrand lenyűgöző panorámával és szórakozási lehetőségekkel – gyalogosan is könnyen elérhető a vasútállomásról!

5. Zamárdi – Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach) Ha szereted a szabadstrandot, de jobban kiegyeznél egy kisebb, de csendesebb kis hellyel, akkor Zamárdiban, a Táncsics utcai szabadstrandon, vagyis a T-Beach-en a helyed! Zamárdi keleti végén található, igazi gyerekparadicsom. Szép játszótér, kölcsönző és büfé is rendelkezésre áll.

TOP 3 szabadstrand a bringásoknak

1. Tihanyi Gödrös: A strand könnyen megközelíthető biciklivel. A strand területén lépcsők, napozóágyak és árnyékos területek találhatók. Emellett a strand közelében vendéglátóhelyek is elérhetők a fürdőzés utáni étkezéshez.

2. Örvényesi szabadstrand: Aszófő és Balatonudvari között található, könnyen megközelíthető kerékpárral. A strand területén játszótér, lebegő stégek és lépcsők találhatók, és árnyékos területek is rendelkezésre állnak a pihenéshez.

3. Siófok – Újhelyi szabadstrand: Az Újhelyi strand Siófokon található, és népszerű hely a bringások körében. A strand területén öltözők, zuhanyzók és ingyenes illemhelyek találhatók, valamint a közelben kölcsönzők és játszótér is rendelkezésre állnak. A strand előtt parkoló is elérhető a bringások számára.

TOP 5 szabadstrand, amit a gyerekek imádnak

1. Keszthelyi Kutyás Strand és Élménypark: Ez a strand Keszthelyen egyedi élményt kínál a gyerekek számára. A kutyabarát strand lehetőséget nyújt a gyerekeknek és a kutyáknak egyaránt a vidám pancsolásra és játékra.

2. Örvényesi szabadstrand: A Vadkacsa szabadstrand Örvényesen egy kisvárosias hangulatú, gyermekbarát strand. A strand területén játszótér található, és a gyerekek számára ideális hely a lazulásra és a vízben való pancsolásra.

3. Siófok – Újhelyi szabadstrand: Az Újhelyi strand területén található játszótér, öltözők, zuhanyzók és ingyenes illemhelyek biztosítják a kényelmes tartózkodást. A családok számára ideális környezetben fürödhetnek és pihenhetnek.

4. Siófok – Ezüstpart szabadstrand: A strand területén stabil lépcsőbejárók, játszóterek, röplabdapályák és más sportpályák találhatók. A vízibicikli-kölcsönzők és más vízi tevékenységek lehetőséget nyújtanak a gyerekek számára az aktív szórakozásra.

5. Zamárdi Nagy Szabadstrand: A strand területén található játszótér, röplabda pályák, kosárlabda pálya, pelenkázó és mozgáskorlátozott szolgáltatások, amelyek széles körű szórakozási lehetőséget kínálnak. A strand számos kényelmi szolgáltatást is nyújt, például éttermeket és büféket.