Titokzatos lábnyomot rejt a Zamárdi Szamárkő a legenda szerint

Zamárdi Szamárkő

A Balaton mesékkel teli vidéke megannyi legendának adott otthont, egy Zamárdiban megbújó csodahelyre kalauzol el hasábjain a promotions.hu és a szeretlekmagyarorszag.hu.

Mint írják, Zamárdiban, a Kiserdő szélénél egy kedves erdei túraútvonal mellett áll a Szamárkő nevű szikla, mely egyszerű neve ellenére nagy titkokat rejt.
A szikla első ránézésre nem tűnik különlegesnek, azonban a ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor a kőben egy gyermek és szamár lábnyomát fedezhetjük fel. A szikla a hozzá kapcsolódó legendák ellenére elég újkeletű felfedezés: mindössze 1943-ban találtak rá.

A helyhez kapcsolódó első szóbeszéd (melyet azóta már megcáfoltak, miszerint a tihanyi apátság legeltette itt a szamarait, azonban több szempontból sem stimmelt: a helyet már jóval korábban is Szamárkő néven említették egy levéltári bejegyzésben, másrészt a hely más tulajdonában volt, így nem terelgethettek ezen a területen állatokat.

A második legenda is sántít, azonban több valóságtartalma van és némi képzelettel valamint véletlenfaktorral akár még el is hihetjük azt. Eszerint a kő a Tihanyi-félsziget kitörő iszapvulkánjából került át a mostani helyére. A kő anyaga nem vulkáni eredetű, valamint egy ekkora kő elmozdításához hatalmas energiára lett volna szükség. Mindenesetre eme feltételezést egyelőre nem cáfolták meg. Viszont a balatoni nagyöregek közül van, aki szerint egy özönvíz hozta a követ, mások szerint pedig egyenesen a Szentföldről hozták magukkal a katonák.

Ahogyan az sem legenda, hogy őskori tengeri csiga lenyomatok találhatóak benne…

Az is bizonyosnak tűnik, hogy a kő körül áldozatokat mutattak be, mégpedig valamiféle vallási szertartás keretein belül. A kőben egy szabályosan kialakított bemélyedés található és voltaképpen minden rendelkezésre áll egy pogány rítushoz, ami a környezeti tényezőket illeti. Az áldozatok többnyire állatok és termések voltak, azonban erős a gyanú, hogy elvileg több fehér ló is itt lelte a halálát.

Ez az elmélet sem bizonyított, azonban a rendelkezésre álló adatok alapján ez is egy könnyen elképzelhető, valóságos történet lehet, figyelembe véve a kő és a táj jellemzőit is. Továbbá az is biztos, hogy a hely az őskor óta lakott: több ősembertől származő eszközt találtak itt, többek között egy istennő szobrocskát is. Sőt, egy emberek nyughelyéül szolgáló temetőt is felfedeztek a hely közelében.

A kőben lévő mélyedés, melyről több helyen tűzgödörként nyilatkoznak, valamint a tény, hogy a követ a Balaton több pontjáról is látni lehet, azt erősíti meg, hogy valamiféle védelmi vagy jelző rendszer része lehetett, ahonnan a tüzet meggyújtva üzenhettek egymásnak az őrzők. Többen a keltákra, vagy a rómaiakra gyanakodnak, ahogyan az is felmerült, hogy a Honfoglalás után határjelző gyannt használták a követ.

A legérdekesebbet pedig a végére hagytuk, amely nem más, minthogy Jézus, Szűz Máriával és Józseffel szamárháton járt a környéken, a kőben lévő mélyedés pedig a gyermek Krisztus és a szamár lábnyoma. Sokan az elnevezést is ennek tulajdonítják: Szamárkő.

Ezt az elméletet olyannyira komolyan vették, hogy a Rómában található Santa Maria in Palmis-templomban megtalálható ennek a lenyomatnak a másolata is.

Bármi is az igazság, lehet, hogy sosem tudjuk meg, az mindesetre bizonyos, hogy a gyönyörű táj és a kirándulás élményét semmi nem fogja csorbítani. Induljatok neki és fedezzétek fel a helyet.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu